Extinderea staţiei de epurare a Zalăului, blocată de insolvenţa constructorului

O investiţie de aproape 30 milioane de lei a Companiei de Apă Someş nu poate fi terminată din cauza faptului că firma constructoare a intrat intrat în insolvenţă. Demarate în 2011, lucrările de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare din Zalău au fost întrerupte în vara anului următor, după ce compania spaniolă Dytras a intrat în insolvenţă. „Implementarea proiectului a fost întreruptă într-un moment în care lucrările erau executate în proporţie de 65-70 la sută, cu câteva luni înainte de termenul până la care investiţia trebuia finalizată. Dat fiind faptul că cei de la Dytras Spania au intrat în insolvenţă, am demarat procedura de reziliere a contractului”, ne-a declarat Eugen Pop, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş. Potrivit spuselor sale, în acest moment, reprezentanţii operatorului regional lucrează la întocmirea documentaţiei pentru organizarea unei noi licitaţii, prin care să fie desemnat un nou constructor care să ducă la bun sfârşit investiţia demarată acum doi ani.
Eugen Pop speră ca până în toamna lui 2013 să aibă loc mult-aşteptata licitaţie şi susţine că blocajul în care se regăseşte respectiva investiţie nu îi afectează pe abonaţii Companiei de Apă Someş din Zalău.
Staţia de epurare a municipiului Zalău a fost construită în perioada 2005-2008, prin Programul Phare CES 2002 şi este prevăzută cu două linii de epurare a apei. Una dintre acestea, având o capacitate de 240 de litri/secundă, a fost echipată şi pusă în funcţiune în 2006, în urma unei investiţii de peste 5 milioane de euro.
Modernizarea staţiei în cauză a fost gândită în perspectiva dezvoltării reşedinţei de judeţ şi a creşterii consumului de apă în rândul locuitorilor municipiului. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, astfel că prima linie a staţiei face faţă cu succes necesarului înregistrat, consumul mediu lunar al zălăuanilor nu depăşeşte 170.000 de metri cubi. Staţia epurează apele rezultate din canalizarea reşedinţei de judeţ, care sunt deversate apoi în Valea Zalăului.
Etapa secundă, ce vizează realizarea încă unei linii de epurare, se desfăşoară din fonduri prin POS Mediu, în cadrul proiectului major de investiţii al Companiei de Apă Someş – „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj”, în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro.
Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 74 la sută, cea a Guvernului României, de 11,3 la sută, a autorităţilor locale din judeţele Cluj şi Sălaj, de 1,9 procente, diferenţa de 12,8 procente fiind asigurată de Compania de Apă prin credit bancar.
În cadrul aceluiaşi proiect vor fi extinse şi reabilitate staţiile de epurare din Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei, pachetul celor trei investiţii având o valoare totală de 45 milioane de lei.

One Thought to “Extinderea staţiei de epurare a Zalăului, blocată de insolvenţa constructorului”

  1. […] O investiţie de aproape 30 milioane de lei a Companiei de Apă Someş nu poate fi terminată din cauza faptului că firma constructoare a intrat intrat în insolvenţă. Demarate în 2011, lucrările de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare din Zalău au fost întrerupte în vara anului următor, după ce compania spaniolă Dytras a intrat în insolvenţă. „Implementarea proiectului a fost întreruptă într-un moment în care lucrările erau executate în proporţie de 65-70 la sută, cu câteva luni înainte de termenul până la care investiţia trebuia finalizată. Dat fiind faptul că cei de la Dytras Spania au intrat în …mai multe stiri […]

Leave a Comment